Љубав и Секс са Роботима – еволуција људско – роботских односа, аутор Дејвид Леви


Ако сте млађи од 35 година, вероватно ћете живети довољно дуго да се уверите у предвиђања Дејвида Левија. Леви тврди  да ће до 2050 бити створени роботи који ће изгледати тако живо и природно и прожети људским особинама, као што су емоције и  интелигенција,  да се неће разликовати од правих људи. И ми ћемо ступати са роботима у  сексуалне и љубавне везе са  роботима.   Неко ће се чак и венчати. И све ће, по Левију,  бити добро. Леви излаже своју визију врлог новог света кроз телесно –  љубав и секс са роботима: предвиђа еволуцију у односима између  људи и робота.
Фантастичан секс без ограничења за свакога, 24 сата, седам дана у недељи” пише на последњој страни књиге.  Коме то може да се не свиђа?
love sex robots
Машина са кожом  попут наше? Са нашим физичким особинама? И, што је најважније, са умом као што је наш – несавршеним,  рационално – ирационалним, понекад емотивно интелигентним, понекад емотивно глупим?
“Мислим да је то разумна претпоставка,”   тврди Леви .  И даље каже: ,, Ако погледамо напредак у технологији у последња, рецимо, 40 или 50 година, био је заиста огроман, а више знамо о науци и технологији, брже ћемо долазити до нових и фантастичних открића у тој области  .
,,Ако човека дефинишемо на начин аутомата, аутомат ће симулирати човека.” , написао је једном  књижевни критичар Хју Кеннер. Да ли је то оно што Леви ради? ,, О томе размишљам крајње прагматично”, рекао је он, “делимично због тога што у мом изворном занимању, а то је  компјутерски шах, је то начин на који се  проблем решава.”

Не тако што се створи  машина способна да размишља  као шаховски мајстори,  већ се ствара машина која ће победити шаховског мајстора.  Насупрот томе,  верује Леви,  роботи  треба само да “симулирају” људску интелигенцију и емоције.  Ако не можете са сигурношћу да одредите да ли је неко/ нешто човек или машина, а прија вам однос који имате,  колико је то уопште важно?
– Третираћете га  као да је жив. Остатак је само филозофска ситничавост.”

НА питање ко ће да се користи  Сексботе (сексуалне роботе) у 21. веку, Леви смирено одговара: ,,Прво они који су тужи  и усамљени, на пример, људи који су изразито физички  непривлачни или асоцијални, затим изоловани или емотивно осакаћени – сви они који имају проблема са проналажењем партнера и ступањем у везу. ”
Затим додаје: ,,Људи који воле своје рачунаре више од својих другова. … Хеј, они су на добром путу већ  тамо. ”

* Дејвид Леви је рођен  14. марта 1945. у Лондону шкотски мастер шахиста и изумитељ компјутерског шаха и примене вештачке интелигенције у шаху.  Установио је Компјутерску олимпијаду и аутор је више од 40 наслова из области шаха и вештачке интелигенције.