Распродаја историје


Свако ко иоле прати светски познате аукцијске куће (Sotheby’s, Christie’s) могао је последњих година да се увери како се распродају неки од највреднијих рукописа, предмета, фотографија, повеља и даровница, ко зна коме и због чега.
Тако је у лето 2009. у Сотбију продата фантастична и као историјски докуменат непроцењива, хроника из 15. века, која детаљно описује житије и путешествија Сигисмунда Луксембуршког (1368. – 1437), у то време владара Светог Римског Царства, оснивача Витешког реда Змаја. За нас је ова, на најфинијем пергаменту рађена хроника значајна јер у једном свом делу детаљно до најмање ситнице, описује Сигисмундово путовање кроз тадашњу Србију и сусрет са деспотом Стефаном.
Нешто раније, опет код Сотбија (Sotheby’s) у Њујорку продат је баснословно вредан рукопис Београдског мира из 1740, са оригиналним потписима, између осталог и руске царице Ане Ивановне.
Овај рукопис је иначе, рађен калиграфским рукписом у злату.

На аукцији се нашао и оригинални и аутентични документ потписан од стране 12 учесника Берлинског конгреса (1878.) Тада је држави Србији признат државни суверенитет.

Бечки Доротеум (Dorotheum)  и Келнски Лемперц (Lempertz)  су током 2010.у понудама  имали радове старих и аутентично српских мајстора из 17. i 18. века,  на којима су осликане панораме Београда.  Таквих нема ни у једном светском музеју.
Повремено се и на  e -Bay могу наћи предмети из наше историје. Тако је током 2009, па и 2012.  била понуђена на продају читава колекција оригиналних  фотографија из времена Аустро Угарске окупације (1916.) и снимци шестоаприлског бомбардовања Београда 1941.

Ових дана је отишла и и кована новчаница српског динара с краја 13. века, а припада периоду владавине Стефана Уроша (II), за коју је и аукцијска кућа Кристи има назнаку ‘RARE’ (реткост).

Image
У опису стоји:

Serbia, Stefan VI Uros II Milutin  (1282-1321), Denar, the crowned King seated on throne holding orb and lis-ended sceptre,rev. Christ seated on throne dividing two large lis (Jov.25; Lj.VI.13),good very fine to extremely fine, a very pleasing example, rare 

 


Слично се догодило са статуом из Винче, око 5000 год. пре н.е.
Image

Где је у опису предмета овог пута у аукцијској кући Кристи, (Christie’s) стајало:
Lot Description:
A LATE VINCA CLAY FEMALE BUST  CIRCA 5TH MILLENNIUM B.C.
Dark gray in color, the triangular head rounded at the crown, with a pointed chin and long narrow nose, broad shoulders and prominent breasts, the half-moon eyes and decorative elements deeply incised and inlaid with white paste, perforated twice at each shoulder, once at each ear and six times across the back of the head

3¼ in. (8.3 cm.) high), итд..

Док  се друге државе упињу из петних жила да покупују и прикупе предмете везане за своје постојање и историју, (неки иду дотле да је иѕмишљају),  Србија је показала крајњу незаинтересованост за српске артефакте и ине документе из наше прошлости.

Тако се нико из Владе ни из Министарства културе сетио да покуша да откупи неки од предмета, а камоли да испита како су они тамо доспели ( без обзира на репутацију и углед који ове аукцијске куће уживају).
И не само што нема интересовања, него се ‘цурење’ историјских сведочанстава из Србије у ближе или даље иностранство наставило.

Овоме погодују  и наши Закони, где је прописано да се на увоз (повратак у државу) нашег националног блага – плаћају царина и пдв, док је у свим државама на свету случај управо обрнут: законским прописима изношење културно – историјског блага је онемогућено (осим у случају значајних светских изложби уз многобројна ограничења).

То је само мали део, ко зна колико је тог блага нетрагом нестало.  Бојим се да ћемо последице овог немара (ако је уопште немар у питању) тек осетити.