Waffen SS parada u Letoniji

Letonija, Riga – Grupa Letonaca protestovala je protiv održavanja parade nekadašnjih legionara SS Vaffen, koji su se u sredu okupili u centru prestonice kako bi održali svoj marš.   Ove parade nekadašnjih nacističkih vojnika koji su se borili  protiv Sovjetskog Saveza na strani Hitlerove Nemačke održavaju se svake godine od raspada SSSR. Tokom ceremonije u sredu, oko hiljadu nacističkih veterana, kao i obično, položilo je cveće na spomenik Slobode u Rigi,  i pevalo nacionalističke pesme, uz podršku letonskih neo nacističkih organizacija.   Grupa antifašista, koju si činili uglavnim etnički Rusi, u znak protesta organizovala je  demonstracije, a učesnici su nosili  natpise “Svet bez nacizma”  i “legionari su tamna mrlja srama na licu Letonije ”

Latvian nazis

Na slici: Pripadnici letonske SS divizije na šesnaestomartovskom maršu

Antifašisti, od kojih su mnogi bili maskirani kao nacistički logoraši,  bili su brojniji od svojih protivnika kojih je bilo svega nekoliko stotina. Inače SS veterani imaju snažnu podršku  mnogih nacionalističkih (pre nacističkih, po čemu su slični Hrvatima)  poslanika letonskog parlamenta.

Policija je sprečila svaku mogućnost eventualnog izbijanja  sukoba između demonstranata i pristalica nacističkog martovskog  marša. Prostor oko spomenika bio je ograđen metalnim barijerama, a dve strane su podeljene živim zidom policajaca.  Letonski ministar unutrašnjih poslova Linda Murniece je pomno pratio rad policije u gradu.   Uoči samog marša letonski  graničari priveli  su nekoliko antifašista koji su stigli u Rigu iz inostranstva, uključujući i članove estonske organizacije “Noćne straže”.   Iako je Gradsko veće Rige pokušalo da spreči eventualne sukobe između nacionalista i anti-fašista i stoga zabranilo održavanje nacističkog marša,  gradski administrativni sud je u utorak dobio dozvolu za održavanje, u najmanju ruku kontroverzne manifestacije u ‘čast oko  140.000 muškaraca koji su se borili protiv SSSR-a. Dve  letonske SS divizije  nastale su 16. marta 1943 i  bile su  angažovane u borbi protiv Sovjetske CRvene armije.

Latvia NAZI

Taj datum se zato smatra za rođendan SS Legije, i kao takav se slavi godinama u post-sovjetskoj Letoniji.
Međutim, anti-fašisti i bivši borci Crvene Armije  insistiraju da rukovodstvo Letonije izričito osudi nacistički događaj i jasno stavi do znanja da ne gleda SS veterane  kao legitimne “heroje”.

Nedavno istraživanje sprovedeno u Letoniji pokazalo da 38 odsto ispitanika veruje da proslavu godišnjice nacističke legije ne treba sprečiti. Ipak, 44 odsto ispitanih priželjkuje da sve u vezi sa 16. martom bude strogo zabranjeno.

RT
Prevod: Big Nose

Advertisements

One thought on “Waffen SS parada u Letoniji

  1. Here in Syria the West has formed a truly mobile, well trained and armed army of fanatics, prefect for universal and international use.

    i am from the west, and nobody here cares how many of you kill each other!

Comments are closed.