Супер храна или супер превара?


Ако су антиоксиданси тако свемоћни и корисни, онда их вероватно никад није превише, зар не? Али, да ли их заиста има само у егзотичнoм и тајанственом растињу из удаљених земаља, као што се трговци овом ‘суперхраном’ убише да нас убеде?
На пример, изузетно богат извор антиоксиданаса је и наша домаћа бундева, затим парадајз, лубеница, шаргарепа, затим јагоде и цитруси (који су богати и витамином Ц), и многе врсте другог домаћег воћа и поврћа.
Алу у нашем ‘савременом’  друштву које је склоно претеривању ни храна није изузетак, тако да се ови такорећи домаћи извори антиоксиданаса, без икаквог разлога, сматрају за недовољне.  Зато су ту увозници и продавци нових, бољих извора антиоксиданаса, које су назвали ‘суперхрана’ препунih ‘суперлековитих’ и ‘суперподмлађујућих’ својстава, за које никада раније нисмо чули, али које звуче довољно егзотично да одмах поверујете у њихове магичне моћи.

На срећу трговаца (а на нашу несрећу), како су то биљке из најудаљенијих делова света, обично није могуће проверити колико та ‘суперхрана’ заправо кошта у земљи порекла.
Image

Многи би се изненадили кад би знали да је ‘свемогућа”  МАКА заправо  врста обичне јужноамеричке ротквице, и да није ни мало лековитија од ове наше, домаће. Али, није ‘фенси’ рећи: ,,Једем ротквице”. Зато је чист фенсерај ‘узимати МАКУ’.

Исти случај је и са НОНИјем: да у земљи порекла НОНИја постоји развијено тржиште ‘суперхране’, можда бисмо и ми њима могли да продамо нашу сорту нонија – обичан стари, домаћи ДУД, који широм Србије пропада неубран.

Image

Слично је и са осталом ‘суперхраном’: уместо ACAI бобица савршена замена су њихове овдашње рођаке: боровнице, купине, шипак и др.

Image

На крају, уместо јурења набогатијег извора антиоксиданса, зашто не бисмо покушали да једноставно смањимо уношење слободних радикала којима смо изложени. Боравак на чистом ваздуху, нормална здрава исхрана, избацивање агресивних средстава за чишћење и прање или престанак пушења – све су то бесплатни и истовремено ефикасни начини смањења слободних радикала у организму.

Никола Пешић за Сенса магазин