Pravda za Bojana: kako je u Lori mučki ubijen 18-godišnjak iz Kragujevca

Moj brat to nije zaslužio, kaže Dane Vesović iz Kragujevca, dok svjedok mučenja Veso Deretić napominje da su najmlađeg zatvorenika Lore mučili iz zabave

Bojan Vesović bi danas imao 35 godina da nije kojim slučajem završio u splitskoj Lori. S osamnaest godina je u siječnju 1992. godine iz rodnog Kragujevca, kao i tisuće drugih iz bivše Jugoslavije, otišao na odsluženje vojnog roka u vojarnu JNA u Prištinu.Obuku za tenkista nije ni završio, pušku nije znao ni držati, ali su ga bezdušni armijini oficiri poslali daleko i od Kragujevca i Prištine – u BiH da se bori protiv Bošnjaka i Hrvata.Mladić, nespreman za borbu u ratu o kojem ništa nije znao, ranjen je u bedro, a potom je zarobljen u okolici Livna, te prebačen u logor na kraju grada – splitsku Loru, gdje je od mučenja preminuo.Pripadnici HV-a iz Lore, tvrde svjedoci, utrljavali su mu mast u rane na bedrima kako bi se lakše ognojile, prisiljavali su ga da nuždu obavlja u krevetu, skakali su mu po ranjenoj nozi i činili sve kako bi se ozljede što više inficirale. Mučen je i strujom, a na rani su mu se “zabavljali” nožem skakavcem.

Dok su ga mučili u Splitu, njegov otac Miroslav je obilazio Ministarstvo obrane u Beogradu, nije ni znao da mu je sin napustio Prištinu. Tražio je da se Bojan hitno vrati kući, napominjući da ne mogu djecu slati u rat, ali već je bilo prekasno – mladić je zarobljen i ispustio je dušu u Splitu.

Svjedok iz Trebinja

Veso Deretić, također zatočenik Lore, bio je neposredni svjedok mučenja Vesovića, a za “Slobodnu” se prisjeća boravka u Lori.

– Bojan je doslovce poludio od bolova, pjevao je u noći. Umro je u neopisivim mukama. Redovno ga je posjećivao i mučio Ante Gudić, a mali bi vrištao čim bi taj stražar ušao, sve dok jednog dana nije prestao vrištati. To je bio kao zoološki vrt, valjda ih je zabavljalo dok su ga tako mučili – kaže Deretić, koji živi u Trebinju, navodeći kako će u Split doći svjedočiti kada ga Sud pozove.

Kolači za zarobljenike

Sada, 17 godina od Bojanove smrti, Državno odvjetništvo traži pravdu za mladića iz Kragujevca kojemu su kosti pronađene 12 godina nakon ubojstva, nedaleko od Tomislav Grada. Veliku odštetu će, uvjeren je odvjetnički ured Nobilo, iz proračuna RH dobiti i Vesovićeva obitelj nakon što presuda o mučenju i ubojstvu mladića postane pravomoćna.

Za smrt Bojana i još dvojice njegovih kolega, te brutalna mučenja drugih zarobljenika u ćelijama zloglasnog ‘bloka C’, optuženi su Tomislav Duić (40), zapovjednik Lore u to vrijeme, zatim Tonći Vrkić (49), Emilio Bungur (49), Ante Gudić (38) i Anđelko Botić (41).

Kad su Anđelka Botića jednom pitali što je radio u Lori, on je rekao da je zarobljenicima nosio kolače. Došli smo i do Dane Vesovića, brata pokojnog Bojana.

– On je bio dijete, nikome ništa nije bio kriv. Otišao je u JNA kao što su išli i svi u drugim republikama, a onda su ga poslali u rat, iako obuku nije završio, niti mu je tamo bilo mjesto. To samo životinja može napraviti što su oni mome bratu napravili. Osuđujem i one koji su ga poslali u rat. Svatko neka odgovara za svoju krivnju, na obje strane. Moj brat to nije zaslužio. Otac mi nije dočekao podizanje optužnice, umro je nekoliko dana prije toga – kaže Vesović, napominjući kako mu je drago što u Hrvatskoj ima ljudi koji ne žele dopustiti da se zaboravi mučka smrt njegova brata.

Fleka do fleke

Dean Radosavljević, također iz Kragujevca, opisao je u svom svjedočenju što su Bojanu radili u Lori.

– Bojan je bio u ‘bloku C’, prva ćelija. Bio je gol, ranjen, prostrijelna rana u butini. Ta noga natečena, mnogo više od ove normalne. Zavuko je glavu ispod kreveta. Vidi se da je isprebijan, fleka do fleke – to je sve crno bilo. Nije htio jesti – tvrdi Radosavljević, napominjući da su se životinje nad njim iživljavale i kada je prestao zapomagati.

S.J. Tomas,  Slobodna Dalmacija

Advertisements