U Prištini je prošlog meseca održan međudržavni Forum za ekonomske odnose Kosova i Grčke

Ministar za ekonomski razvoj  i predsednik PK ‘Kosova’   Besim Beqaj pozvao je grčke biznismene da i dalje održavaju dobre odnose s Kosovom i da ih  razvijaju i u budućnosti, dodajući kako su konkretni dogovori između dve zemlje postali pokretač političkih odnosa između Kosova i Grčke. Beqaj je ovo izjavio na  otvaranju Foruma za ekonomske odnose između Kosova i Grčke u kome učestvuje oko 100 grčkih privrednika i kompanija. Na forumu se procjenjuje se da su ekonomski odnosi dveju zemalja na zavidnom nivou.
“Iz informacija koje sam dobio, uvozimo mnoge proizvode iz Grčke,  dok izvozimo manje,  ali  to je  stabilan odnos,  a nakon uspostavljanja  bilateralnih odnosa pokušaćemo da uspostavimo i bolju ekonomsku ravnotežu između Kosova i Grčke “.

59bequ

Beqaj je rekao da dve zemlje imaju dobre ekonomske odnose, a Kosovo i Grčka su primer kako se  uspostavljaju   pragmatični odnosi  koji ne zavise od EU.  S druge strane za Kosovo je   saradnja sa Grčkom  od ogromne koristi na putu europskih integracija. 

Kad je reč o ekonomskim odnosima,  rekao je Beqaj, privreda Kosova beleži rast  uprkos krizi  i uz potporu privatnog sektora, i zahvaljujući velikim investicijama iz inostranstva.  .
Prema Beqaju i u prošlosti je bilo investicija, ali danas, kada se u luku Drač sa Kosova može stići za dva i po sata,  otvaraju se i nove mogućnosti za saradnju sa lukom u  Solunu, s obzirom da je ove godine Vlada Kosova  postala proračun za izradu autoputa od i kao Skoplju što bi bilo značajno za lako povezivanje sa Solunom.
Beqaj je posebno  zahvalio Grčkoj jer je glasala za  članstvo Kosova u EBRD-u gdje je sada punopravni član, a  banka je odobrila strategiju za Kosovo. “Kao što možete vidjeti postoje različite mogućnosti, mnogi poslovni ljudi su ovdje, oni imaju odlična iskustva koja se tiču odnoa Kosova – Grčka, i žele da ih i dalje razviju.  Nadam se da će to poslužiti kao način  za priiznanje  Kosova od strane Grčke.  To je poslednji korak koji mora ići paralelno sa razvojem privrednih odnosa”, rekao je, pozdravljajući odluku o otvaranju  kosovskog trgovinskog predstavništva u Grčkoj.

/ Kosovasot /

Advertisements