17 -18 маја у Истанбулу Васељенска патријаршија, европски епископи обележавају 1700 година од проглашења Миланског едикта

Прослава и семинар поводом обележавања 1700 година Миланског едикта се одржава у Истанбулу, где главну реч воде екуменисти и Ватикан, што је у најмању руку чудно, јер Константин никад није проглашен за католичког свеца за разлику од православних цркава.  Ово дискретно заобилажење Србије говори доста јасно, и то да без незаблудивости папе не може и да је Ватикан и ово искористио да прошири свој утицај на исток. Што у догледно време доводи до сигурног унијаћења и даљег цепања православног света.  Не знам да ли је било говора о овоме по медијима у Србији.

Елем, како каже ватикански  http://www.catholicculture.org/:     Поводом 1700 јубилеја Миланског едикта,  Васељенска патријаршија, у сарадњи са Саветом оснивања епископских конференција Европе (CCCE),  одржава конференцију посвећену верским слободама.   Уводна излагања на конференцији која се одржава  у Истанбулу 17. и 18. маја,  даће научници са Универзитета Јејл и Амброзијске  библиотеке, док су остали говорници  представници јеврејске и муслиманске заједнице и турске владе.

Едикт који је 313. издао римски император Константин, доделио је  “хришћанима и другима пуну слободу да слободно упражњавају религију којој припадају.”

Конференцију води кардинал Петар Есзтергом- из Будимпеште и митрополит Емануел, који је на челу православне епархије у Француској.

Povelja

На слици је Плакета  у знак сећања на 313, која је постављена у Милану на месту царске палате у којој га је  Константин прогласио / Photo by Giovanni dall’Orto.

“1700 година након Миланског едикта, хришћани су и даље умиру у свету због верности Христу, док су и у Европи акти нетолеранције и дискриминације према хришћанима у порасту “, рекао је митрополит Емануел. “Зато  верујемо да је прикладно подсетити се на годишњицу овог важног едикта за историју Европе одржавањем семинара који ће нам омогућити да се  верске слободе у Европи и свету повећају, у сазнању да је хришћанство је поклон  оним друштвима у која је добродошло ”

Маронитски католички надбискуп ће говорити о тешкој ситуацији  хришћана на Блиском истоку.

Source:  Catholic Culture

Advertisements