Da li će Džoli istupiti protiv Patentne zaštite za ljudske gene?

(NaturalNeus) Nakon nedavnih otkrića o tome kako je dvostruka mastektomija  Angeline Jolie  jedan savršeno izveden PR trik koji treba da obezbedi profit od nekoliko milijardi i triliona dolara industriji koja tvrdi da poseduje ljudske gene, Natural News (Prirodne Novosti)  pozvale su Džoli da javno osudi patentiranje ljudskih gena, uključujući i BRCA1 i BRCA2 koji su sada, zahvaljujući njoj, postali poznati.

Human-Cells-Genes-DNA-Patents

Da li Anđelina Džoli zaista podržava  žene i ljudska prava ili je običan korporativni plaćenik koji ih gura u kandže industrije ‘boraca protiv raka’ i čitave mašinerije koju su razvili, koja tvrdi  da poseduje vlasništvo nad genetskim kodom svih žena? Evo šta kažu  ČINJENICE:

• BRCA1 gen za rak dojke je patentirala Myriad Genetics korporacija.  Svi patenti obezbeđuju monopol po osnovu intelektualne svojine, dok nosioci patenta na taj način sprečavaju sve ostale da  sprovode istraživanje ili testiraju BRCA1 gen bez plaćanja bezbrojnih i basnoslovno skupih tantijema.  To je razlog zašto će novi BRCA testovi za otkrivanje karcinoma koštati $ 3,000 – $ 4,000 per capita.

• Sama najava dvostruke mastektomije Anđeline Džoli  ( iako ona nije imala rak dojke)  izazvala je potrese na berzi.   Ne ulazeći opravdanost takve intervencije, samo Anđelinino  zalaganje za dvostruku mastektomiju dovelo je do naglog rasta  vrednosti firmi koje posluju u oblasti  ljudske genetike naročito tamo gde korporacije poseduju  ljudske gene koji se testiraju.

Obamacare nalaže da, u narednih nekoliko godina, poreski obveznici počnu da plaćaju testiranje gena BRCA1. Ovo će biti direktno ispumpavanje  novca od poreskih obveznika u korist korporacija  testiraju ljudske gene.

genetika

Neposredna odluka Vrhovnog suda može prekinuti industriju sa ljudskim genima. Ako Vrhovni sud presudi protiv korporativnih patenata iz oblasti ljudskih gena, BRCA1 testiranje će postati neverovatno pristupačno ( oko 100 $), što bi onemogućilo vlasnicima patenata na gene da zgrnu  milijarde dolara.  Imajući sve ovo u vidu pitali smo  Anđelinu Džoli da li osuđuje korporativno vlasništvo nad ljudskim genima?

Svako ko podržava korporativno vlasništvo nad genima verovatno  se zalaže za Monsanto.  Monsanto je nadaleko poznat kao “najgora korporacija” na planeti.     A zašto? Zato što tvrdi da poseduje  intelektualnu svojinu, pa samim tim i vlasništvo  nad genetskim kodom semena koje prodaje poljoprivrednicima.  Ako Monsanto ostvari svoj konačni želju, svako ko želi da uzgaja hranu  bilo gde u svetu će morati da plaćaja naknadu Monsantu.  Za svaku POJEDINU SEMENKU.  U mOnsantovom svetu rasad se smatra za pirateriju. Kompanije koje imaju “svoje” patente na gene imaju sličan cilj.  One nastoje da  svako živo ljudsko biće plaća  honorar kadgod poželi (ili je primoran) da izvrši test na određenom genu.      Na isti način na koji seljak nema pravo da gaji baštu bez plaćanja autorskih prava korporacijama, svako ko želi da testira svoju genetsku šifru na moguće faktore rizika od bolesti će biti u obavezi da plaća astronomske, monopolske  cene za nakaradno tumačena  autorska prava na  gen korporacijama.

Po skoro svim standardima i zakonima ovakva praksa se smatra lošom,  jer je patenatiranje gena zadiranje u prirodu i nasilje nad njom, u čemu se većina ljudi slaže.  Sama ideja o patentiranju ljudskih  gena  je smešna od samog početka. Kako uopšte nekakve korporacije mogu da  tvrde da su izmislili nešto što je već postojalo u ljudskom genomu nekoliko stotina hiljada godina?

BRCA gen je postojao  mnogo pre nego što je  Myriad Genetics i nastao, pa kako može  Myriad Genetics da ima ‚‚svoje” BRCA gene? Otuda histerija oko BRCA gena,  patenata, kao i podrška koju svemu tome daje  Anđelina Džoli.  Zastrašivanjem žena Džoli ih vodi pravo u ruke ,karcinomske’ industrije koja već tvrdi da poseduje deo genetskog koda svih žena.  To je nasilje nad  prirodom. To je kršenje ljudskih prava, prava žena i reproduktivnih prava. Ako  Angelina Jolie zaista želi da dokaže da podržava žene, ona mora da odbaci i osudi  korporativno vlasništvo nad ljudskim genima. Propust da se to uradi je ništa drugo do otvorenog priznanja da ona radi za morporativne monopoliste koji, preko bezumne patentne zaštite za ljudske gene, pokušavaju da postanu gospodari života i smrti.

genetics
Pitanje korporativnih patenata iz oblasti ljudskih gena zapravo nije crno-belo: ili si za čovečanstvo, ili si korporativni plaćenik i prostitutka.  Ne postoji srednji put po ovom pitanju, kad je u igri  korporacijsko dobijanje patenata nad ljudskim genima. Ako si protiv Monsanta, onda si protiv logike po kojoj korporacija može da poseduje gene. Ako veruješ u  ljudskih prava i reproduktivna prava žena, onda morate da verujete da  vaš genetski kod pripada vama i vašoj deci, a ne  nekakvim  finansijskim investitorima i  monopolistima. Imati potomstvo  znači imati kopiju svog  genetskog  koda, a sudeći po načinu na koji se današnji patentni zakoni prave,  svako ko ima dete sa BRCA genima je tehnički u sukobu sa  US Patentnim pravom,  i po zakonima mora da plaća naknadu za svako dete rođeno sa genetskom mutacijom.       Ali, nećete moći saznati da li vaše dete ima mutaciju ukoliko prethodno ne platite enormnu naknadu samo za “pravo” da  ispitate  sopstvene gene.  To je svojevrsni  oblik “genetskog ropstva” i izgleda da Angelina Jolie to u potpunosti podržava. Zapamtite: patentiranje ljudskih gena je kršenje prirode i univerzalne pravde. Nijedna osoba nije istinski slobodna, ako moćnekorporacije  mogu da  imaju vlasništvo nad njihovim  genetskim kodom.   Ipak Džoli nikada nije ni reč rekla protiv ovoe eksploatacije žena, i ljudsko organizma  uopšte .      Hoće li ikada progovoriti? Ponovo: Da li je Anđelina Džoli korporativni izdajnik, ili istinski  humanista? Da li će ona odbaciti i osuditi  korporativno vlasništvo ljudskih gena, ili će i dalje dovoditi žene u zabludu? Možda je i ona žrtva svog neznanja  i eksploatisana od strane Myriad Genetics  korporacije?

Pridružite nam se u zahtevima Anđelini Džoli da osudi korporativno vlasništvo nad ljudskim genima i  patente iz oblasti ljudskih gena. Na sledećim Facebook stranicama možete postaviti pitanje: Da li osuđujete i odbacujete  patentnu zaštitu  ljudskih gena?  Bred Pit i Anđelina Džoli FB stranici: http://vvv.facebook.com/BradPittAngelinaJolie Official.

Da li je Anđelina Džoli izdajnik koga su korporacije i monopolisti kupili? Samo da se zna, moj stav o tome je uvek bio jasan i dosledan: . • Protiv sam ideje da preduzeća uopšte imaju mogućnost da patentiraju seme, protiv sam  GMO semena i GEO inženjeringa . • Protiv sam toga da korporacije patentiraju ljudske gene •  Protivnik sam postupka patentiranja  farmakoloških  lekova za čiji je nastanak prethodno uzet molekul iz prirode (biopirateriju).    Da li se Anđelina Džoli  protivi bilo čemu od navedenog? Izgleda  da ne.  Iz onoga što  mogu da kažem za sada, ona je za GMO, pro-Monsanto, za monopole, za patentnu zaštitu gena, podržava Velike Farmaceutske biznise,  za korporacijska muljanja.

A to znači da je nehumana, protiv prava žena, protiv slobode, protiv porodice i protiv jedng od najprirodnijih i najosnovnijih prava – prava na potomstvo (reprodukciju) .   Neka izađe i kaže  svojim rečima šta ona zaista veruje i zbog čega,  umesto što se skriva iza korporativnog PRa,  spinova i medijske propagandne kampanje koji su očigledno napravljeni i vremenski podešeni da izmanipulišu javno mnjenje.

Ako Džolijeva izađe pred javnost  i javno kaže da osuđuje korporativno vlasništvo nad ljudskim genima,  javno i nedvosmisleno u velikom mediju kao što je Njujork Tajms, ja ću povući  ove članke i javno joj aplaudirati jer čini nešto hrabro i smisleno.

Ali ne zadržavajte dah …  šanse da Džoli zapravo veruje u slobodu žena, pravo na potomstvo i svetost prirode semena su skoro nikakve.       Jer Anđelina Džoli je lažna. Ona je glumica koja odrađuje ono što piše u scenariju, a scenario su napisali oni koji, u skladu sa  poslovnim interesima, žele da vladaju i imaju potpunu kontrolu nad ljudima preko vlasništva nad nad njihovim genetskim kodom. Džoli je samo njihova milolika marioneta, a  korporacije su te koje  vuku  sve konce.
http://www.naturalnews.com; prevod i obrada: Kishad

Advertisements