Масакр хришћанских сватова у Каиру

Троје је убијено, од којих и једна осмогодишња девојчица док је дванаесторо људи повређено када је у недељу непознати нападач отворио ватру на сватове код коптске православне цркве на периферији Каира. http://www.reuters.com/article/2013/10/21/us-egypt-christians-idUSBRE99K0KA20131021?feedType=RSS&feedName=worldNews    Ово је само још једно у вишегодишњен низу напада на православне Копте од када је Арапско пролеће одувало вишедеценијског председника Мубарака и под плаштом демократије, довело на власт џихадисте плаћене да изигравају борце за демократију и ослободиоце.

kopt ubistvo

Сватови на које је отворена ватра у Каиру

У недељу је коптска породица Мене Нашхата (Mena Nashaat)  радосно чекала  испред Богородичине цркве у Каиру невесту, која је сваког трена требало да  се придружи младожењи пред олтаром.

Уместо тога непознат  брадати мушкарац на мотоциклу зауставио се и пуцао на сватове. Троје је на месту остало мртво, рачунајући и дете од 8 година.

http://www.reuters.com/article/2013/10/21/us-egypt-christians-idUSBRE99K0KA20131021?feedType=RSS&feedName=worldNews

Све ово је само продубило страховања многих хришћана да ће њихова заједница плати цену за августовско свргавање исламистичког председника   Мохамед Мурсија.

” Кад се пуцњава зачула  истрчао сам напоље и видео  људе и децу како,  крвави, леже на земљи “, рекао је отац Савирис Босхра, након напада у недељу увече.

Након рушења исламистичког режима председника Мурсија  у јулу, командант војске генерал Абдел Фатах ал-Сиси је све снаге упро да одржи крхки верски мир у земљи.  Генерал се окружио  високим муслиманским клером као и патријархим и свештенством  Коптске православне цркве. . Копти су можда осетили олакшање  кад су видели свог духовног вођу у врху државне власти,  али не задуго.

Egyptian-Coptic-Christians-chanting-jpg

 

Живот у страху и молитви – коптска реалност

Јер, након сламања Мурсијевих присталица 14. августа уследио је један од најгорих периода готово свакодневних напада на цркве и уопште православне хришћане и њихову имовину.  Широм земље  неколико хришћана је убијено, а десетине хришћанских продавница, кућа, школа и манастира је уништено. Нападачи и убице су остајале некажњене.

Kopts pray

 

Коптски дечаци – молитва у спаљеном православном храму

Шта ће се даље дешавати у Египту, то  је неизесно, и незахвално је давати било какве прогнозе, хорски одјекују тврдње  светски х аналитичара и медија (BBC, CNN, CBS, DW, AJ, itd).  Алли не и ако сте из бивше Југославије, и ако имате довољно година да се сећате почетака крвавог рата у федералној републици Босни и Херцеговини.

Наиме, 1. марта 1992. године у  Сарајеву су људи блиски врху СДА (странка тадашњег председника БиХ Алије Изетбеговића), напали српске сватове,испред Старе цркве на Башчаршији. Убице су најпре покушале да сватовима одузму српска знамења, и кад нису у томе успели, криминалац и припадник Зелених беретки Рамиз Делалић знани Ћело, пуцњем из пиштоља убио је младожењиног оца Николу Гардовића и ранио свештеника Српске правослвне цркве Раденка Миковића.  Ова криминална  убиства гурнула су Босну и Херцеговину у крвави трогодишњи рат.

Убиство старог свата на Башчаршији 1. марта 1992:  http://youtu.be/9CQZJJy0pY8

Убице су остале некажњене, иако је њихов идентитет био познат целом Сарајеву, а доцније и многим светским званичницима, који су такође остали незаинтересовани за њихово привођење правди.

Celo, Merlin, Juka

Сличност ситуација у тадашњој /и садашњој?/ Босни и Херцеговини и Египта је толико упадљива да се не  може игнорисати. Напади на Копте се јесу спорадично дешавали и пре овог последњег, ипак питање је докле ће египатски православци издржати да се држе хришћанског окретања и другог образа, поготово јер побољшања безбедносне ситуације и положаја Копта сувише дуго једноставно – нема.

Колико ће ово друго убиство православних сватова од стране Муслимана за последње две деценије гурнути и хронично нестабилни Египат у крваво гротло грађанског рата, страних интервенција (и инсталирања НАТО база, америчко заузимање стратешки тренутно најзначајније тачке,  Суеца, и све остало што уз то иде) , одговор ће стићи наредних дана, извесно.

 

 

Advertisements