Васељенски патријарх је последњи православни патријарх у Истамбулу и Аја Софији?

Док се летаргична јавност у Србији тргла на речи турског званичника који је  најавио могућност да једна од највећих православних светиња, истамбулска Аја Софија постане турска џамија, могу само да приметим да Турци имају савршен осећај за тајминг.

Турско, наизглед секуларно друштво, у  својој суштини није антихришћанско, а понајмање антијеврејско, већ искључиво антиправославно. То је доказана историјска истина, погледајмо злочине и геноцид над Србима, Јерменима, и донекле у мањој мери, Грцима; турски упад на Кипар; Ту је и турска отворена подршка и учешће у свим ратовима на просторима бивше Југославије искључиво и увек на страни која је против православаца, и чак и отворена агресија  јер су (и) турске спец. јединице обучавале и опремале великоалбанске терористе;  чак су и великоалбанске пропагандне и књиге- све до једне –  последњих деценија штампане у Турској и одатле дистрибуиране по светским универзитетима као истините (а од којих имам у поседу нешто од те и такве ,,научне” литературе), итд…

Дакле, Аја Софија, византијска лепотица, православна светиња, коју чак и мудри и праведни муслимани признају за такву, ( један од њих је Шеик Имран Хусеин, имам Тринидада и Тобага,  који отворено говори како се Истабул мора вратити православнима  видео: http://youtu.be/DD0U5Ll7yb0 негде око 47. минута ), би, према турској држави, требало да постане џамија. Није први пут да се са Босфора чују такви захтеви.

hagiasophialast

Вечни турски циљ, који је сада изречен ubri et orbi, јер је дошао прави тренутак да се та турска тежња и оствари. Турска, уз помоћ Запада, поново, после слома Отоманског царства, има своје клијентске државе на Балкану – Босну, Косово, и добар део Србије.  

Турска  је и те како умешана у агресију на Сирију.

Истовремено се број православних хришћана у свим неоотоманским државама своди на статистичку грешку; индикативно је да је иста ситуација и у свим државама на које су Сједињене државе и НАТО извршили агресију – у Ираку је мање од 10% некадашњих хришћана преживело увођење демократије, у БиХ Федерацији православни  су етнички сасвим очишћени (пр. сарајевски Срби), и то међународну јавност ни најмање не брине.   На Косову, за које је турски премијер који пише поезију о минаретима и бајонетима рекао да је Турска, стотине православних манастира је збрисано са лица земље, православни верници су или истребљени или преживљавају голготу, без права на језик, слободу кретања. Без права на живот. Ако овоме додамо и Грчку која је због презадужености  сведена на  полупротекторат  ЕУ, и која је пристала да се до те мере понизи да је прошле недеље прихватила да подигне турску џамију у сред Атине, – јасно је да је православни свет у веома лошој ситуацији.  

Bartolomej

Патријарх Васељенски Вартоломеј

То није све. За то не време, на Босфору, патријарх Васељенски Бартоломеј се суочава са топљењем броја верника у Истанбулу.  Ригидна турска држава и друштво врше сваковрсне притиске, уцењујући Васељенску патријаршију око имовине, чак и око службе.  Тако је  Халки богословија, која је вековима давала православне епископе и патријархе, врх православне духовности, по  одлуци Врховног суда Турске затворена још 1971.  Вероватно зато Цариградска патријаршија  покушава да се приближи Ватикану, надајући се  подршци ,,братске хришћанске цркве”.

И сам Васељенски патријарх Вартоломеј је стар, и већ се разматра  ко би могао да заузме његово место.   И ту је квака:  турски устав и законодавство. Наиме, по владајућим турским законима, турска влада може да стави вето на избор сваког кандидата на положај  патријарха; Ту је и (законски) захтев да патријарх који столује у Истамбулу буде  – турски држављанин …  Вартоломеј има турск0 држављанство,  али већина најспособнијих, и најквалификованијих кандидата  нису турски држављани. Јер је због нетолерантности турског друштва православна заједница у Турској полако нестајала….

Турска влада је предложила да да држављанство православном архиепископу из иностранства и  неколико православних архиепископа се пријавило. Ни један није добио турско држављанство.

Турска држава такође одбија да призна титулу Васељенског Патријарха,  и Вартоломеја као међународног верског лидера. 

На њега фактички гледају као на локалног свештеника који води све мању православну заједницу од свега неколико хиљада грчких православних грађана.

У интервјуу за CNN патријарх је, на питање да ли је могуће да је он последњи православни патријарх који столује у светом граду Константинопољу/Истамбулу, био изричит:

“Апсолутно не. Верујем у божанско провиђење, и уверење које нам је дато од самог  Господа, да  наша црква може да преживи.

“Ово је наша вера, то је наш усуд, то је наша нада,  наша молитва. А све остало је у Божјим рукама.”

Grey Carter  * ауторски текст

Advertisements