Живко Настић Баба – први српски маратонац

Једна од најоригиналнијих појава наше атлетике био је српски маратонац Живко Настић из Жаркова, познат по надимку Баба, кога је тадашњи свет упамтио као незваничног светског рекордера у скраћеном маратону. 
Године 1911. на стази од Обреновца до Кошутњака (33 -34 км, а дужина маратонске стазе износи мало више од 42 км),  Живко Настић је победио остваривиши резултата два сата и 17 минута, што је у том тренутку било планетарно најбоље време. У то време дужина маратона није била стандардизована, па многи сматрају Живка Настића светски рекордером  у пешачкој утакмици, како се тада називало трчање, јер је постигао бољи резултат од важећег олимпијског рекорда са ОИ у Лондону 1908. који је поставио Дорандо Пијетри, италијански атлетичар.

Nastic Живко Настић Баба

Двадесетих година 20. века Живко је већ био чувен тркач у целој Србији. Оно што је било посебно интересантно био је сам његов наступ и одећа у којој је ,,излазио на тркачки мегдан”.  Наиме замерало му се да је чудак, јер је, наводно, увек носио корбач којим би сам себе ошинуо кад год би осетио да успорава. Оно што је ипак извесније је да је неке утицајне појединце иритирала његова опрема и одећа у којој је трчао, јер није била по тадашњој моди која је завладала по варошима и градским салонима. Наиме, Настић је увек трчао у српским опанцима у гуњу, све време певајући иворне народне песме!

И поред тога што је у трци освојио прво место, Александар Карађорђевић одлучује да због лошег имиџа елиминише Живка и на Олимпијске игре у Стокхолм пошаље другопласираног Драгутина Томашевића.

Живко Настић рођен је 1880. године у Жаркову, и трчање је била његова забава; једноставно, волео је да трчи. Можемо само да замислимо какве би резултате наш Живко Настић постигао да се атлетиком озбиљније и професионалније бавио.  Али Живко је морао да обрађује земљу, подмири стоку и брине о породици, па му је мало, а чешће ни мало, времена остајало за атлетику.
Све што је постигао постигао је искључиво на ,,сув” квалитет и захваљујући богомданом дару.                                               Живко Настић Баба је био учесник оба Балканска и Првог светског рата, а у легендарном боју на Мачковом камену тешко је рањен у ногу. 

Свако године се у његову част одржава меморијална трка у Жаркову,  а на кућу породице Настић у Настићевој улици бр. 22 од пре неколико месеци постављена је његова спомен плоча.

Natic plo;a

Advertisements