EULEX: Osniva se novi sud za zločine na Kosovu

Evropska unija je, zajedno s nekoliko država članica, pripremila nacrt statuta novog tribunala koji će biti lociran van Kosova a sudiće po optužbama za zločine počinjene u pokrajini u periodu 1998-2000., pišu Večernje Novosti

crkva srp

Dalje se kaže: 
PRIŠTINA – Evropska unija je, zajedno s nekoliko država članica, pripremila nacrt statuta novog tribunala koji će biti lociran van Kosova a sudiće po optužbama za zločine počinjene u pokrajini u periodu 1998-2000, opisane u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, piše danas dnevni list Tribuna.   
Prema tom listu, koji navodi da je imao uvid u nacrt statuta tribunala, sedište suda, za koji se predviđa da nastavi rad Istražnih specijalnih snaga Euleksa, biće van Kosova i kosovskog sudskog sistema da bi se obezbedila nezavisnost sudstva, brzo i pravedno procesuiranje, ali i zbog bezbedonosnih rizika. 
U kopiji nacrta statuta, objašnjava se da će novi tribunal biti formiran po zahtevu same vlade, ali da bi postao funkcionalan potrebno je da dobije saglasnost dve trećine poslanika skupštine Kosova.
Tribunal će biti nadležan za slučajeve kao što su genocid, zločini protiv čovečnosti, ratni zločini i ostali zločini protiv pravde. Tribunal će se baviti mogućim slučajevima zločina u periodu 1998 – 2000 godine, a na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine SE Martija. 

Marti je u svom izveštaju izneo optužbe protiv bivših glavnih rukovodilaca OVK, uključujući i aktuelnog kosovskog premijera  Hasima Tacija. 

Eulex justice

Ovde bi valjalo raščistiti nekoliko detalja:

1. Šta je sa tibunalom u Hagu? Zar on ne sudi  za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji (o tome kako presuđuje baviće se jednog dana i etika i pravo a sva je prilika i neko drugačije međunarodno pravosuđe )

2. Sporan je i period za koji je sud nadležan: od 1998. do 2000. S obzirom da je NATO sa Albanskom pešadijom  zauzeo KiM juna 1999. Ovo daje nadu da će se novi sud pozabaviti zločinima koji si izvršeni nad Srbima  a koji su eskalirali nakon ulaska Međunarodnih snaga. Zanimljivo je da se i optužnica protiv lidera tamošnjih Srba,  Olivera Ivanovića,  odnosi na 2000 -tu – dakle na vreme u kome su NATO, UN i prateća kamarila uveliko zauzeli svaki ćošak Pokrajine, s akcentom na sever, prevrnuvši  svaki kamen,  ne bi li otkrili famozne hiljade pobijenih Albanaca (kojih nema, jer ih nikad nije ni bilo; postojali su jedino u izveštajima medija koji dolaze iz istih onih zemalja koje su naoružavale, opremile i komandovale Albanskim terorističkim jedinicama – CNN, NYT, Washington Post, Deutche Welle, BBC…  – samo su neki od kreatora Velike laži).

Od samog ulaska NATO  & co uveliko i maltene svakodnevno brutalno su pretresani kako Mitrovica (uvek i isključivo severna, srpska)  tako i (opet srpska) naselja uz Ibar sve do Jarinja.
Jedna crtica: Februara 2000. iz albanskog sela Žaže ušuškanog visoko u brdima u sev. delu KiM  ispaljeno je nekoliko granata na srpsko mesto Grabovac, od kojih je jedna pala na nepun metar od omalene trgovine i uz sam magistralni put koji vodi do Prištine. Devojka zaposlena u radnji  bila je prisebna iako preplašena; odmah je pozvala UN policiju, koja je izašla na uviđaj; niko se nije uputio ka albanskom selu iz koga su pale granate.
Dva sata kasnije pretresena su sva srpska naselja i ni jedno Albansko. Ni ono iz koga je Grabovac granatiran.
Autobusi koji povezuju okolna mesta sa Mitrovicom, koja je veći administrativni centar, nazivani su, umesto Kosmet prevoz, – K’o smrt prevoz.  Zašto? Zato što su iz tog istog albanskog sela ušuškanog u brdima svako malo padale granate po magistralnom putu koji autobusi i vozila koriste, pa je bila prava lutrija, a padale su i opklade putnika hoće li stići do Mitrovice ili bogu na istinu.

Niko nije pretresao albanska mesta.  U najboljem slučaju NATO i UN bi otišli do sela, u kome bi ih okružio čopor dece i žena, koji bi momentalno i kao po komandi udarili u kuknjavu i gde je svaka druga reč bila Serbe i genocide, što je bilo  praćeno beskrajnim udaranjem po glavi i uzvicima  ay none, ay none.  Nešto kasnije, kao po pravilu u selo su stizali šleperi krcati što građevinskim materijalom, što nameštajem, pećima, odećom i potrepštinama. I niko nije zapitao, ako je bio genocid u selu – otkud toliko žitelja, male dece i beba? Pored UN, UNCR, Caritas Viena,  OSCE i drugih,  posebno je bila aktivna organizacija Udruženje Majka Tereza. Zanimljivo da je pomoć tih godina bila rezervisana isključivo za Albance, iako su se oni već odomaćili i zbrinuli u kućama pobijenih i proteranih  Srba, pri tom rasprodajući njihovo pokućstvo, traktore i mašine. )

Mother Teresa society

Na fotografiji je građevinski materijal dostavljen Albancima u okviru ” Housing program”-a Udruženja Majka Tereza sa sedištem u Švajcarskoj )

Period kojim će se sud baviti upućuje na to da izvršioci najvećih zločina neće pasti pod nadležnost tog novouspostavljenog suda. Oni koji su upadali u srpske kuće, silovali, ubijali a one ,,srećnije” ,,samo proterali” biće pošteđeni. (Takav sud bi ih ionako poštedeo)

3. Šta je sa Pogromom 2004? Šta je sa đakovičkim Srbima, npr? To je bilo posle 2000 pa nije ratni zločin a nije ni zločin? Kojim kriterijumom su se rukovodili kad su  dali hronološku odrednicu 1998 – 2000? Koji događaj  za Međunar. zajednicu označava famozni kraj rata?  Ako je to povlačenje srpskih trupa i samim tim prestanak njihovog otpora NATO i velikoalbanskim islamistima onda bi trebalo da stoji da je sud nadležan za zločine od 1998  – 10. juna 1999, jer je to dan kada je teritorija Pokrajine prešla pod kontrolu NATO, a srpska (tada jugoslovenska) vojska i policija su napustile teritoriju Kosova i Metohije.

4. Izmeštanje suda van teritorije ,,države” Kosovo i njegovo postupanje po optužbama Martija Ahtisarija je signal Tačiju da odstupi, jer je njegovo vreme prošlo. Upotrebljen je i potrošen.  Ako ne odstupi, možda i završi na sudu. 

Ako neko i veruje da će  EULEX ipak istražiti i suditi za  zločine koje (su)  Albanci  izvršavaju ( izvršili)  nad Srbima, tu nema sumnje da neće.  Jer to nije nikakav međunarodni sud, nego sud istih onih koji su pobili, proterali i bacali  Srbe u krečane:

U kopiji nacrta statuta, objašnjava se da će novi tribunal biti formiran po zahtevu same vlade, (tzv. Kosova)  ali da bi postao funkcionalan potrebno je da dobije saglasnost dve trećine poslanika skupštine Kosova. –  kraj citata

To je kvazi sud ilegalne države Albanaca,  – još jedno sredstvo pritiska na tamošnje Srbe. Kopiran je tzv. hrvatski recept.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:477352-Osniva-se-novi-sud-za-zlocine-na-Kosovu

Advertisements