Турска покушава да поправи односе са Србијом, пише Заман

(Зашто кажеш ,,Србија” кад мислиш на српске власти?)
Угледни турски лист Заман доноси подужи текст о напорима Турске да, после кризе која је настала након изјаве премијера Турске Реџепа Тајипа Ердогана на Косову прошле године, ‘поправи односе са Србијом због потребе за сарадњом у региону Балкана, а посебно у вези са стабилношћу Босне и Херцеговине.’

Турско-Српски однос није  сјајан, нарочито након што је Ердоган 23. октобра у Призрену  рекао: “Не заборавите, Косово је Турска и Турска је Косово.”  Тада је председник Србије Томислав Николић затражио извињење, назвавши Ердоганове речи скандалозним .

,,Србија не признаје независност Косова и сматра да Косово буде колевка српске културе.”, наводи лист.
Упркос покушајима министра иностраних послова Ахмета Давутоглу да изрази жаљење због “погрешног тумачења” Ердоганових речи, Србија није била задовољна, тако да трилатерални састанак представника Турске, Србије и Босне и Херцеговине,  који је требало да се  одржи у Београду у децембру прошле године Србија је  одложила на неодређено време у знак протеста.”

Давутоглу жели да посети Београд, Боснa на његовом дневном реду

Према дипломатским изворима који желе да остану анонимни, Давутоглу је недавно послао хитан захтев да посети Србију; на дневном реду би се првенствено  разговарало о ситуацији у Босни и Херцеговини.
Још увек није јасно да ли ће захтев  одобрити званични Београд;  Србија је између осталог, заузета око предстојећих парламентарних избора заказаним за 16. март.

Постоје јасни знаци да Турска жели да изглади своје односе са Србијом, неименовани дипломатски извор изјавио  је недељу за Заман. Недавно је турски председник Абдулах Гул упутио писмо председнику Николићу поводом обележавања  Дана државности Србије 15. фебруара.  И не само то, већ је Гул  истим поводом  разговарао са Николићем телефоном  да ‘пренесе своје  топле жеље’,  где је приметио  да се Николићев рођендан поклапа са Даном државности Србије, док његов рођендан пада на  национални празник Турске, 29. октобра.

“Турска сматра да је успех њене балканске политике у директној вези са квалитетом односа са Србијом. Немогуће је залагати се за политичке реформе у Босни (политичке? Зар протестанти у БиХ не захтевају економске промене?  без Србије, “рекао је дипломатски извор у недељу Заман.

Фебруара месеца  током посете Босни и Херцеговини  одржавали су се  протести широм земље против корупције и незапослености, рекао је Давутоглу и додао како оживљавање политичких и верских тензија у Босни и Херцеговини неће представљати опасност и за Европу и међународну заједницу.

“Свако треба да подржава Босну без оклевања због, стабилности и територијалног интегритета земље.” и додао: “Турска јесте и увек ће бити на страни наше босанске браће у било које време, ради стабилности, мира, политике и територијалног интегритета”, рекао је Давутоглу.

Турска подржава Босну и њено чланство у НАТО и Европској унији  с уверењем да ће  ,,чланство у тим  међународним организацијама  допринети регионалној стабилности.”

Према анонимним дипломатским изворима Давутоглу такође жели да после  парламентарних избора посети Србију како би разговарали о билатералним односима. “Турска жели дијалог и добре односе”, рекао је извор.

,Сва питања између Турске и Србије ће се расправљати,  укључујући трилатерални процес. –  Да ли то значи да ће и овој посети турске делеагције Србији присуствовати и представници  Босне и Херцеговине, (,,трилатерални подразумева три учесника)  јер мало је вероватно да би се разговарало  о и у вези са БиХ без присуства њених представника.  Нејасно је о чему би то турски званичници да преговарају са Србијом у вези са сувереном државом БиХ,    кад су у Сарајево увек добродошли и где се, по сопственим речима, осећају као код куће.

Или шта Турској треба од ове и овакве Србије, чијем је потпуном понижењу и уништењу значајно допринела и сама?  Дејтон.

Све  флоскуле и фразе о стабилности БиХ и њеном територијалном интегритету којима турски званичници засипају вазда неспремне српске власти, не односе се на очување спољашњих граница нефункционалне БиХ, већ на рушење унутрашњих.
То се лако и на легално постиже укидањем одн. одрицањем од Дејтона.
Србија је једна од потписница тог документа. Садашње анационалне и инфантилне власти, као и опозиција, су након дизања руку од Резолуције 1244 и поверавања мандата на КиМ уместо УН, Европској унији, (што је равно чину велеиздаје), доказале да им у препуштању свога туђинима нема равних.

У политици се ништа не ради тек тако. Љубазност и топле  рођенданске честитке са Босфора имају своју цену. 

Да будемо начисто,  није Турској стало до сјајних односа са Србијом, која је ионако под меком турском окупацијом; Тренутни циљ званичне Анкаре су добри,  чак пријатељски,  односи  једино са српским властима како би лакше дошли до свог циља по питању Српске,  БиХ, а можда и Бујановца, Прешева и Рашке области. 

Zaman


Advertisements