U Bujanovcu je osnovana Unija albanskih novinara – država Srbija, UNS, NUNS bez reakcija vrednih pomena

U Bujanovcu osnovano novo jednonacionalno udruženje Albanaca.  Sad kad im je država Srbija dozvolila ovakav vid jednonacionalnog udruženja očekujte poplavu režiranih vesti i podmetačina tipa Račak, ako samo neko pokuša makar račune za struju da uruči.  Pišu Novosti:

U maju dolaze gosti iz Albanije, Makedonije i sa Kosova

 Valon Gaši
Valon Gasi, predsednik udruženja

UdruŽenje “Unija novinara Preševske doline” u Agenciji za privredne registre zavedeno je prošle godine. Osnivači kažu da je udruženje otvoreno za Srbe i Rome na ovom području, ali novinari sa juga Srbije smatraju da nije problem u organizovanju već što izraz “Preševska dolina” kao geografski pojam ne postoji, a sve češće se upotrebljava u političke svrhe. Smatraju da država ne sme da dozvoli registraciju udruženja, političkih stranaka ili drugih organizacija sa takvim imenom.

– Tvrdim da udruženje nema nikakve veze sa politikom. Ideja je da okupimo novinare, kako bismo razmenjivali iskustva i izborili se za bolje uslove rada. Prvu veću promociju našeg rada imaćemo u maju kada će doći novinari iz Albanije, Makedonije i Kosova, a pozvali smo i predstavnike NUNS, jer želimo da sarađujemo – objašnjava Valon Gaši, predsednik ove unije.

Gaši objašnjava da se u Bujanovcu i Preševu izraz “Preševska dolina” stalno koristi i da postoje partije i udruženja koja u svom nazivu imaju “Preševsku dolinu”.

SRBI NEĆE U OVO UDRUŽENjENovinar Života Matić iz Bujanovca kategorično odbija da bude član organizacije koja u nazivu ima “Preševsku dolinu”. – Nikada neću prihvatiti upotrebu izraza “Preševska dolina”, uostalom mi imamo UNS i NUNS – kaže Matić. Njegovo mišljenje deli i Radoman Irić, novinar iz Vranja, jer je reč o udruženju koje okuplja isključivo Albance.

– Udruženje građana funkcioniše na bazi članarine, a u planu su i projekti sa kojima ćemo konkurisati kod organizacija i ustanova, vrata našeg udruženja su otvorena i za Srbe i za Albance i za Rome – tvrdi Gaši.

Od kako je u avgustu osnovano i registrovano ovo udruženje, njegovi članovi su isključivo Albanci.

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, kaže da ovo udruženje novinara podržava regionalno udruživanje, ali ako člansto nije bazirano na nacionalističkim idejama, već profesionalnim i etičkim standardima.

– NUNS nije dobio zvaničan poziv za učestvovanje na skupu u Bujanovcu, o kome sam neformalno obavešten, ali i ako budemo dobili poziv razmotrićemo o kakvom je okupljanju reč. Ukoliko se pokaže da je Unija jednonacionalističko udruženje, onda NUNS neće podržati njihov rad – kaže Obradović.

Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, kaže da zakon dozvoljava svakome da se udružuje i organizuje i da je to legitimno, ali da nisu idealna jednonacionalna profesionalna udruženja. Aleksandra Jovanović, novinarka iz Preševa, kaže da bi bila član udruženja koje bi štitilo interese novinara iz ovog kraja, ali nema informaciju da takvo udruženje postoji.

Večernje Novosti

Advertisements