Kampanja Anđeline Džoli u trgovini ljudskim genima?


Izjava Anđeline Džoli da je izvršila  dvostruku mastektomiju (operativno uklanjanje obe dojke), iako nije imala rak dojke, nije ni sličajna ni  nevina, a još ponajmanje je rezultat spontanog, “herojskog izbora” kako je prikazana u mejnstrim medijima.  Naime, kako  http://www.naturalnews.com/  saznaje, sve je  deo korporativne PR kampanje koja je planirana mesecima i koja se poklopila sa predstojećom odlukom Vrhovnog suda SAD o održivosti BRCA1 patenta.
Naturalnews prikazuje  korporativne finansijske veze i  lukrativna umrežavanja iza kojih stoji industrija patentiranja  ljudskih gena,  sudski procesi i tužbe, medijska prodaja straha i na kraju milijarde dolara profita na strahu od karcinoma dojke koji su ovde u igri.  Kad se podigne zastor ono što vidimo je  mnogo više od nevinog izgleda  žene  koja je izvršila svoj strašan izbor.  Ovde se radi o zaradi koja se meri milijardama dolara kroz  angažovanje  pažljivo izrađene PR  kampanje osmišljene s ciljem  da manipuliše javnim mnjenjem  i nametne  “izbor” ženama.

FFN_Jolie_Angelina_CHP_041113_51065530

Svi učesnici su tu od početka: Anđelina Džoli (član Wašingtonskog establišmenta preko članstva u tamošnjem političkom telu  Council on Foreign Relations http://en.wikipedia.org/wiki/Members_of_the_Council_on_Foreign_Relations)   sa svojom  visoko uglađenom i očigledno korporativno napisanom kolumnom u New York Times-u, pažljivo odabran vokabular, pozivanje na “izbor” politički korektne ključne reči i očigledna umešanost supruga, glumca Breda Pita, koji pažljivo opisuje ceo doživljaj koristeći reči omiljene u američkom malograđanskom  društvu kao što su “jači” i “ponos” i “porodica. ”  Ali krunski dokaz da je sve samo hirurška PR predstava  predstavlja  činjenica da se naizgled spontana najava Anđeline Džoli  magično pojavila na naslovnoj strani magazina People ove nedelje – a People je  časopis koji se u potpunosti priprema za objavljivanje tri nedelje pre nego što se pojavi na kioscima.  Priča o Andjelini Džoli,  što nije iznenađujuće, koristi identične termine koje nalazimo  u NYT : ‚‚hrabar izbor” i ‚‚Ovo je bila ispravna stvar”, ‚‚porodica” ‚‚jača””

Izbor reči nije bio slučajan.  Ovo dokazuje da je najava Anđeline Džoli jedna  dobro isplanirana korporativna PR kampanja sa pažljivo izrađenim porukama dizajniranim da utiču na javno mnjenje.  Ali, na šta bi se  moglo očekivati da Džoli utiče? …   Na zaradu od miliona i milijardi dolara, na primer?

U trenu kad Vrhovni sud SAD treba da donese odluku o opravdanosti patenta za BRCA1 gen –  Saopštenje  Anđeline Džoli i njegov izbalansiran  jezik imao je četiri zapažene neposredne posledice:

1) Izazvao je kod žena strah od raka dojke, što je potpomognuto i prikazivanjem lažne statistike.  Tako je pokrenut talas zabrinutosti i straha u srcima svih ‘koji imaju grudi’.

2) Sugerisalo je  ženama da maltene jurnu i traže  BRCA1 gen testiranja. Ovi testovi će biti patentirani od strane neprofitne korporacije “Myriad Genetics”.  Zbog ovog patenta BRCA1 testovi će koštati $ 3,000 – $ 4,000 po testu!
Samo od testiranja  očekuje se profit od više milijardi dolara, ali samo ukoliko je patent podržan odlukom  Vrhovniog suda USA.

3) To je izazvalo vrtoglav rast cene deonica MIGN

4) zahvaljujući medijskoj pažnji koju je mastektomija Anđeline dobila,  Vrhovni sud će biti pod pritiskom javnosti  uoči predstojeće odluke koju treba da donese  za ili protiv  korporativnog vlasništva ljudskih gena.

cancer_controls_women_400

Tako su žene širom sveta koje su podržale Džolijevu  prevarene, jer ni ne sanjaju  da je angažovana u podmukloj ‘ prodaji’  ženskog organizma multibilionskoj profitabilnoj korporativnoj industriji nastaloj na borbi protiv raka.  Ali da bismo u potpunosti razumeli šta se dešava, moramo da kopamo dublje …

‘ Myriad Genetics ‘ već oseća blagodet  skoka cena svojih akcija koji je usledio zahvaljujući Džoli, a ‘Obamacare’  će im omogućiti da zarade milijarde  – Myriad Genetics (MIGN)  je vlasnik patenta na test kojim je  utvrđeno da glumica ima 87% šanse za razvoj raka dojke, kao i patenta na same gene”, objavljuje MarketWatch.com.

I to je samo početak. Ako pod uticajem medijski eksponirane Džoli  Vrhovni sud SAD  odluči da podrži ovakvo patentno pravo,  to bi značilo trilione dolara za ‘vlasnike gena’  i industriji nastaloj na borbi protiv karcinoma tokom samo nekoliko narednih godina. Čak i više, jer je navodno Myriad Genetics “zrela za spajanja” sa drugim korporacijama (bar sudeći po natpisima u štampi), tako da je to deo još uvek  super vruće teme – industrije ljudskog genoma.

Iz najvećeg svetskog proizvođača DNK testova i sredstava za analizu Life Technologies Corp, objavljeno je da  je dogovoreno da se obavi spajanje sa Thermo Fisher Scientific  za rekordnih 13,6 milijardi dolara “, piše MarketWatch.com.   “Trka je ušla u petu brzinu pre više od 26 godina i sada se zahuktava, jer su zainteresovane i strane vlade, kao i korporacije i vlada  SAD kako bi  finansirale istraživanje koje će dovesti do  mapiranja svih ljudskih gena.  A čak i ako dođe do poplave  spajanja i akvizicija u  industriji genetskih istraživanja, investitori bi i te kako  i dalje imali  priliku da ostvare  profit u visini desetina milijardi dolara “.  Što je viša  cena akcija, spajanje je  profitabilnije  za vlasnike i menadžment.  Dakle PR trik Anđeline Džoli  odigrava se baš u vreme koje bi omogućilo nekolicini koja tvrdi da imaju patent (i monopol) na gene karcinoma dojke koji normalno postoje u telima žena enormnu zaradu.  Slučajnost? Teško.

Obamacare predviđa da poreski obveznici plaćaju za BRCA  testiranje gena: još jedan vladin poklon bogatim korporacijama , ali evo šta je još gore: znate kako Obama voli da govori o “slobodnom tržištu”, a zapravo se bavi takozvanim “satrap kapitalizmom” –  predajom našeg novca  svojim korporativnim drugarima s Wall Streeta.  Deo Obamacare – “Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi” – nalaže da poreski obveznici plaćaju za BRCA1 genetska testiranja!

‘ Myriad Genetics ‘ , drugim rečima  dobija potpuno neočekivani profit ovom naredbom vlade koji obezbeđuje   sprovodeći preko mejnstrim medija nad javnošću pravi ” medicinski teror “, predvođen Angelinom Jolie i New York Times-om.

Sve ovo je jedna velika koordinisana korporativna rasprodaja žena njihovog organizma i tela,  koju korporacijski profiteri vešto kriju igrajući na kartu  “ženske energije”  i pomoću “izbora” i “hrabrosti”  kako bi njima lakše manipulisali.
Anđelina Džoli, zapamtite, je ključni portparol Ujedinjenih nacija, organizacije već nekoliko puta uhvaćene organzovanoj trgovini dečjim robljem u narko i  industriji seksa.  Iako se Džoli ne bavi tom vrstom kriminala, njen posao je da prikriveno utiče tako da  američke – i žene uopšte – podrže ovaj pažljivo isplaniran,  poguban plan i kampanju za patent na ženski organizam koji žensko telo pretvara u profit.

Detalji o predstojećoj odluci  Vrhovnog suda SAD – ACLU i Javna fondacija za patente  osporava korporativno vlasništvo na ljudske gene.  Svako ko veruje u ženska prava, ljudska, građanskih prava, ili pravo ljudi da jedu ne-GMO hranu bi trebalo da podrži odluku po kojoj korporacijama  ne bi trebalo da se omogući da patentiraju ljudske gene koje bi potom ekskluzivno koristile  za multimilionsku zaradu, dok bi s druge strane  gušili  drugačija naučna istraživanja u vezi sa genima.

Pitanje za sve koji ovo čitaju: Da li biste imali poverenja da nekoj korporaciji prepustite vlasništvo nad svojim organizmom i telom? Ako je odgovor negativan onda biste morali biti i protiv korporativnog vlasništva ljudskih gena. To takođe znači da se  treba suprotstaviti uticaju Angeline Jolie i njene PR kampanje, jer, iako ona nepogrešivo vodi briljantnu PR kampanju, iza scene njeni postupci treba da posluže korporacijama i USA vladi da se domognu profita koji se meri trilionima dolara, korporacijama koje bi da patentiraju ljudske gene i na taj način uskrate ljudskim  bićima  vlasništvo  nad svojim sopstvenim genetskm kodom.

ACLU objašnjava osnov za svoju tužbu protiv ‘ Myriad Genetics’  i to:  Dana 12. maja 2009, ACLU i Fondacija za javne patente (PUBPAT) podneli su  tužbu tvrdeći da su patenti na dva ljudska gena koja su povezana sa rakom dojke i  jajnika , BRCA1 i BRCA2, neustavni i nevažeći.  Dana 30. novembra 2012, Vrhovni sud pristaje da sasluša argumente o patentibilnosti ljudskih gena.
ACLU je izneo slučaj  pred Vrhovnim sudom SAD 15. aprila 2013. (Odluka se očekuje ovog leta.)

“U ime istraživača, genetičara –  savetnika, žena pacijenata, preživelih, obolelih od raka dojke i raznih ženskih grupa za azdravlje, zatim  grupa i naučnih udruženja koja predstavljaju 150.000 genetičara, patologa, laboratorijske profesionalce, utvrdili smo da ljudski geni ne mogu da budu patentirani zato što predstavljaju običan  proizvod prirode” .

U ACLU  navode da patentna zaštita gena krši Prvi amandman Ustava SAD i guši dijagnostička ispitivanja i istraživanja koja bi mogla da dovedu do izlečenja i da ograničavaju mogućnosti žena u pogledu njihove zdravstvene zaštite.  Ako Vrhovni sud izrekne presudu protiv ‘ Myriad Genetics’,   više milijardi dolara vredna industrija  genetskog testiranja raka dojke bi  propala  praktično preko noći.

To bi značilo  veliki gubitak i za mnoge korporacije koje žele da iskoriste  ljudske gene i ljudsko telo  za monopolistički profit. (Jer šta su patenti do monopoli koje štiti sama vlada.)     Na kraju u pitanju su trilioni dolara profita koji je ovde u igri.

Patentna zaštita ljudskih  gena danas je veliki biznis, i oko 20 odsto naših  gena već  je već ‘zaštićeno’ od strane velikih korporacija i univerziteta. Kako objašnjava ACLU, ” nosilac patenta na gen ima pravo da spreči bilo koga da “proučava, ispituje ili samo posmatra … gen”.  Kao posledica, naučna istraživanja i genetsko ispitivanje se odlažu, ograničavaju ili čak napuštaju zbog zabrinutosti oko patentnog prava na gen “. To znači da, kada korporacije poseduju patente ljudskih gena, one imaju vlast da uguše sva naučna istraživanja iz oblasti genetike, dok  korporacije koje su registrovale ‘patent’  istovremeno dobijaju monopol zahvaljujući ” intelektualnoj  svojini ” kodiranoj u našoj DNK!

To znači da ukoliko Vrhovni sud odluči protiv M.G.  bilo bi to presedan koji bi se demontirao čitavu morbidnu industriju patentne zaštite ljudskih gena, a to bi sigurno jako loše uticalo na milijarde i bilione dolara budućih profita Vlade, korporacija, i Anđeline Džoli.

Ovo je  pravi razlog čitave priče oko Anđeline Džoli, koja je skrojena tako da izazove ženske emotivne reakcije i dovede do  spontane podrške  korporativnom vlasništvu nad  genima,  koje tvrde da već danas poseduju DNK delova tela svake žive žene.

Dok  većina medija nema nikakvu predstavu  o patentima i patentnom pravu, Detroit Free Press zapaža: “Holivudska zvezda koja  je odlučila da baš sada testira mutacije gena karcinoma dojke i da prolazi kroz dvostruku mastektomiju pa da onda o tome još i  piše,  kao da nastoji da smišljeno usmeri  pritisak javnosti na slučaj koji je upravo sada u toku pred sudom. Sudije imaju samo nekoliko nedelja da odluče  da li je Myriad Genetic-ov  patent  “na dva gena koji mogu da  identifikuju povećan rizik od raka dojke i raka jajnika”  legalan ili nije.”

Statistička laž:   Džolinih  87% rizika  –  Ima još neistina u ovoj priči, –  sem patenata na BRCA1 i BRCA2 gen. . Anđelina Džoli koristi očigledno lažnu statistiku da zastraši žene kako bi  pomislile da  njihove grudi mogu da ih ubiju..  U kolumni u NYT  Džoli je tvrdila kako  joj je  lekar rekao kako kod nje postoji “87%,” rizika da će oboleti od karcinoma dojke.

Ali, ono što nije rekla je da se taj broj ne odnosi na celokupnu žensku populaciju: da su to zapravo stari podaci koji potiču gotovo isključivo iz porodica koje su ranije registrovane kao visokorizične.  Studija obavljena na Nacionalnom instututu za ispitivanje ljudskog genoma u saradnji sa  Nacionalnim  institutom za zdravlje pokazuje da je opasnost od oboljevanja od raka dojke koja je povezana sa BRCA1 genom znatno manja nego što je Džoli u saradnji sa  mejnstrim medijima prikazala.  Zapravo, u velikoj sali od 600 žena samo jedna će verovatno imati  mutacije BRCA1 u svom genetskom kodu.  Isto tako  13 odsto žena bez BRCA1 mutacija će u svakom slučaju dobiti rak dojke,  prema ovom naučnom istraživanju, tako da je povećan rizik samo u 43 od 100 žena, a ne u 87 od 100, što je Džoli lažno predstavila medijima.

preuzeto sa:

http://www.naturalnews.com/040365_Angelina_Jolie_gene_patents_Supreme_Court_decision.html

http://www.secretsofthefed.com/exposed-angelina-jolie-part-of-a-clever-corporate-scheme-to-protect-billions-in-brca-gene-patents-influence-supreme-court-decision/

7 thoughts on “Kampanja Anđeline Džoli u trgovini ljudskim genima?

  1. Svaka cast na tekstu, samo da dometnemo, da je najavila i vadjenje oba jajnika, posto joj je majka umrla od raka jajnika a ona je u panicnom strahu od toga,..raku jajnika nije posvecena dovoljna paznja, ali svakako je redji u zemljama koje nemaju naviku analnog seksualnog odnosa, pa i to nesto govori.
    Rak jajnika , ili infekcija se resava dozom adekvatnog antibiotika, ali naravno kompanije kao ova o tome nece ni da cuju, jer im nije u interesu i profitu,..naivna Brandjelina je samo zrtva svega, mala kazna od boga, za nepostivanje drugih i nepravilno procenjivanje, te nasedanje na lazi i prevare!

    • Hvala Vam za komentar. Naivna ili ne, ona igra ulogu koja joj se materijalno i te kako isplati. Ipak, odstraniti obe dojke bez ikakvog razloga je, čini mi se, nešto što niko pri zdravoj svesti i pameti ne bi učinio, ma koliko novca da mu ponude.

  2. Šta vam je bre ljudi, napraviće nove silikonske grudi, prave su joj se verovatno isteglile od trudnoća i dojenja, a sa veštacima će jopet da zgrće milione i opet da tvrdi pazar plastičnim hirurzima. Lično mislim da je bolje da se česšće pregleda preventivno nego ovako…

  3. pa ko uopste zna da li je-ili nije istina da je A.Dzoli i zaista odstranila obe dojke -verovatno je i to samo medijska kampanja !???

  4. Uzasno konfuzan tekst. Niste poentirali u samu srz teme i mnogo se vrtite oko prevare,a mislim da citalastvu niste kao prvo objasnili zasto je taj test nepozeljan u svetu sa toliko ucestalim oboljenjima karcinoma. Trebalo bi da smo srecni ako se pojavi nesto u smanjenju zrtava a ne da kudimo ocigledno dobro osmisljenu i placenu kampanju. Ovo kao da je preveden takst… Mi konkretno svojim novcem ne placamo nista. Vec americki poreznici.

    • Hvala za komentar. Ni moj tekst ne plaćate iz svog džepa.
      Ovo je moj blog, ako Vam se ne dopada, ne potcenjujte onih hiljadu i kusur ljudi koji su tekst preuzeli, već posetite neki drugi od milion blogova na internetu.
      Nemojte biti tako ogorčeni, život ni ljudi nisu baš toliko loši.
      SVako dobro.

Comments are closed.